marți, 8 noiembrie 2016

Noiembrie cu soare

Sambata, 5 noiembrie, cercetasii traditionali ACT-RO au organizat o tura de vizitare pentru un grup de cercetasi ONCR din trei centre bucurestene.  A mai participat si un mic grup de profesori de la Scoala Gimnaziala “Ioan Badescu” din Popesti-Leordeni.

Cei prezenti l-au avut ghid in acest tur pe Cristian Mihai, membru al Asociatiei Parcul Natural Vacaresti, expert in birdwatching si fotografie wildlife, acesta povestindu-ne cum in primavara anului 2009 ii relata redactorului sef de la National Geographic Romania - Cristian Lascu - ca a identificat intr-o zona parasita din oras  peste 80 de specii de pasari. 
(citeste articolul “Delta dintre blocuri”).

Dupa ce am trecut in revista evolutia proiectului PNV si potentialul sau pentru cercetare, educatie si recreere, ne-am pregatit sa intram efectiv in teren.  
Nu inainte de a incerca sa ne orientam cu ajutorul busolei sau reperelor, punand harta parcului pe Nord si identificand pe harta locul unde ne aflam.


La putin timp de mers pe poteca, dintr-o balta destul de secata si mascata de stuf si-au luat zborul greoi si zgomotos cateva rate mari. Surpriza a fost atat de mare, incat nu am surprins momentul :-)

Pe una din baltile mari am intalnit o familie de lebede cu pui din anul acesta. 

Deplasarea pe un astfel de traseu ar trebui sa ne introduca in arta observatiei, cea prin care “vedem fara a fi vazuti” (vezi "Cercetasii", editia in limba romana a "Scouting for Boys").

“Am avut  ocazia sa observam cateva specii reprezentative pentru biodiversitatea locului la acest moment al anului. Astfel, vremea calda ne-a permis sa intalnim un numar relativ mare de insecte (mai ales fluturi si libelule). Din cadrul herpetofaunei am putut vedea exemplare active de brosca mare de lac si de soparla cenusie. In materie de pasari, am observat urmatoarele specii: ciocanitoarea de gradini, vanturelul rosu, pitigoiul mare, pitigoiul albastru, lebada de vara, lisiţa, rata mare, cormoranul mare, pescaruşul razator, boicusul, pitigoiul de stuf, presura de stuf, cioara griva, cioara de semanatura, cotofana.” - Cristian Mihai.


Am incheiat acest tur transmitandu-le participantilor ca pentru a avea “Natura la usa ta” trebuie sa o respecti si sa o lasi sa intre in orasul tau.

cercetasii traditionali
parteneri ai Asociatiei Parcul Natural Vacaresti